РАДаР - Репозиторијум Архивираних Дигиталних Радова
Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић"
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   ИБИСС РАДаР
  • IBISS
  • Article
  • Преглед рада
  •   ИБИСС РАДаР
  • IBISS
  • Article
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Cultivated strains of Agaricus bisporus and A. brasiliensis: chemical characterization and evaluation of antioxidant and antimicrobial properties for the final healthy product - natural preservatives in yoghurt

2014
Аутори:
Stojkovic, Dejan
Reis, Filipa S.
Glamočlija, Jasmina
Ćirić, Ana D.
Barros, Lillian
Van Griensven, Leo J. L. D.
Ferreira, Isabel C. F. R.
Soković, Marina D.
Тип документа:
Чланак у часопису
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт:
Agaricus bisporus (J. E. Lange) Emil J. Imbach and Agaricus brasiliensis Wasser, M. Didukh, Amazonas \& Stamets are edible mushrooms. We chemically characterized these mushrooms for nutritional value, hydrophilic and lipophilic compounds. The antioxidant and antimicrobial activities of methanolic and ethanolic extracts were assessed. Hepatotoxicity was also evaluated. The ethanolic extract of both species was tested for inhibition of Listeria monocytogenes growth in yoghurt. Both species proved to be a good source of bioactive compounds. A. brasiliensis was richer in polyunsaturated fatty acids and revealed the highest concentration of phenolic acids, and tocopherols. A. bisporus showed the highest monounsaturated fatty acids and ergosterol contents. A. brasiliensis revealed the highest antioxidant potential, and its ethanolic extract displayed the highest antibacterial potential; the methanolic extract of A. bisporus revealed the highest antifungal activity. A. brasiliensis possessed better preserving properties in yoghurt.
Извор:
Food & Function, 2014, 5, 7, 1602-1612

DOI: 10.1039/c4fo00054d

ISSN: 2042-650X

WoS: ISI:000338297500033

[ Google Scholar ]
URI
http://ibiss-r.rcub.bg.ac.rs/123456789/2195
Колекције
  • Article
Институција
IBISS

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О ИБИСС РАДаР репозиторијуму | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумКолекцијеАуториПо датуму издавањаТемеОва институцијаАуториПо датуму издавањаТеме

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О ИБИСС РАДаР репозиторијуму | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB